- Overgang
- PMS
- Moeilijk zwanger
- Anticonceptie
- Seksualiteit
- Stemmingswisselingen
- Borstkanker
- vrouwengezondheid
PMS
Pre Menstrueel syndroom (PMS)
PMS staat voor Pre-Menstrueel Syndroom en wordt gebruikt voor een hele groep klachten die vrouwen kunnen ervaren voorafgaand aan hun menstruatie. Meestal verdwijnen ze één of enkele dagen nadat de menstruatie is begonnen. Na een klachtenvrije periode van één of twee weken keren ze dan weer terug.
Hoeveel vrouwen er last van hebben is onduidelijk want ik lees percentages variërend van 4% tot maar liefst zelfs 60%. De klachten beginnen vaak na het 30ste levensjaar en verdwijnen na de overgang als de menstruaties zijn gestopt. Sommige vrouwen hebben enkele dagen met klachten, andere vrouwen zijn de pineut en zijn slechts enkele dagen per maand klachtenvrij.
De PMS klachten
Er zijn wel honderd PMS-klachten bekend. Ze kunnen zowel fysiek als emotioneel zijn. Fysiek zijn de meest voorkomende klachten pijnlijke borsten, opgeblazen gevoel, vocht vasthouden, slaapproblemen, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijnen. Onder emotioneel vallen zaken als eetbuien, sterke behoefte aan zoetigheid, emotioneel zijn, prikkelbaarheid, vermoeidheid, wisselende stemmingen, depressieve klachten en zelfs agressief zijn. Herkenbaar? Voor de vraag of je last hebt van PMS klachten is het belangrijker om te weten wannéér ze zich voordoen dan het type klachten. Om inzicht te krijgen in je klachten en om te bepalen of het wel PMS klachten zijn, heb ik invuldocument voor je gemaakt.
Weten we de oorzaak van PMS?
Zoals met zoveel zaken in het (vrouwen) lichaam weten we niet precies waar PMS vandaan komt. Het bestond al in de oudheid maar pas in de jaren tachtig begonnen vrouwen te roepen om een beter begrip hiervoor en een behandeling. Duidelijk is wel dat we er met de huidige benadering van de geneeskunde (“meten is weten” en “ziekte is een vijand”) niet zijn uitgekomen. PMS vraagt namelijk, zoals zo vaak met zaken rondom ons lichaam, een holistische benadering. Wél weten we dat PMS-symtomen op een of andere manier terug te voeren zijn naar ontstekingen op celniveau die het gevolg zijn van verschillende lichamelijke, emotionele en genetische factoren.
PMS en de hormoonbalans
Als je hormoonhuishouding goed in balans is zul je weinig last hebben van PMS klachten. Echter zo rond je 40ste of wat later, kan je hormoonhuishouding flink gaan schommelen waardoor de klachten erger kunnen worden. Sommige vrouwen ervaren dan pas voor het eerst dergelijke klachten. PMS hangt namelijk nauw samen met je hormonen oestrogeen en progesteron waarvan de productie in deze levensfase langzaam gaat dalen. De balans tussen deze twee heeft ook een duidelijke invloed op je hersenen en daarmee je emoties en stemmingen. Vandaar ook de mentale en emotionele klachten van PMS.PMS staat voor Pre Menstrueel Syndroom. Buikpijn, hoofdpijn, snel geïrriteerd, vermoeid, gespannen borsten, depressieve gevoelens of andere, soms onverklaarbare, maandelijks terugkerende klachten? Het kan zijn dat je dan last hebt van PMS (premenstrueel syndroom). In Nederland heeft 25% van de vrouwen last van PMS, iedere maand weer, soms voor wel 30 tot 35 jaar!
PMS consult
Vermoed je dat je ook bij die 25% hoort? Blijf er dan niet mee zitten! Maak eens een afspraak bij de Care for Women specialiste. In de webagenda kun je direct een afspraak maken waarbij je geen doorverwijzing van je huisarts nodig hebt.
Tijdens het consult van een uur, breng ik je klachten in kaart en kijk ik samen met jou of het PMS is.
Je krijgt uitleg over welke invloed je zelf hebt op je klachten en uitleg over de vele verschillende soorten anticonceptiemiddelen en supplementen waarmee je klachten kan aanpakken.